Skip to main content

Moravskoslezský deník

  • 30. březen 2013

Ženy se ráno samy umí zkarikovat u zrcadla, a trvá jim to hrozně dlouho. Říká v rozhovoru pro Deník výtvarník a karikaturista Václav Šípoš.  Sám má na stojanu heslo: Nebojte se karikatury, karikaturista se bojí více než vy!

Pravidelně v kavárně bývalého Domu knihy Librex v Ostravě (dnes patřící společnosti Knihcentrum) kreslí karikatury návštěvníků z řad populárních osobností i tváře zcela neznámých lidí. Výtvarník a malíř na volné noze Václav Šípoš ale nekreslí jen portréty. Podílí se například také na úspěšném dětském pořadu o vaření Draci v hrnci, který vysílá kanál České televize Déčko.

Jak nejčastěji lidé přijímají vaše karikatury? Osobně považuji za velmi vzácné, když se člověk dokáže sám sobě zasmát…

Víte, žasnu, jak se někdy lidi u kreseb uvolní a smějí se a baví je to, až tleskají. Záleží na výtvarníkovi, jak si vede. S karikaturou jdete vlastně vždy s kůží na trh. Mým úkolem je při kreslení portrétů pobavit a ukázat ten můj pohled. Nejsem zrcadlo a na fotkách se ani vy kolikrát nepoznáte, i když jsou do občanky. Mám na stojanu na kreslení napsán nápis: „Nebojte se karikatury, karikaturista se bojí více než vy."

V tržním hospodářství není problémem karikatura, ale postoj k ní. To je na vzdělanosti národa odkojeného humoristickým Dikobrazem. Mám na to docela vtipnou šablonu ve tvaru svého jména, coby loga šíp-oš. Vesměs, kdo rychle odhalí ten fórek, umí se i dívat na kresby jinak.