Skip to main content

Ostravské stopy: Ostrava? To jsou pro mě Porubáci, říká karikaturista Šípoš

  • 17. duben 2016

V dnešním díle seriálu MF DNES a iDNES.cz Ostravské stopy vám přinášíme povídání s karikaturistou a fotografem Václavem Šípošem. V Ostravě je rád a má k ní také řadu historek.

Pivovar, chemička, asfalt - tyto vjemy a pak také ostravské pachy utkvěly v paměti karikaturisty Václava Šípoše. Mezi jeho nejoblíbenější městskou čtvrť potom patří Poruba. „Pamatuji si na koupák, kde nás jako děcka máma myla ještě tím starodávným jádrovým mýdlem. Ostrava, to jsou pro mě Porubáci,“ říká malíř, který se už šestnáct let živí na volné noze.

Na Porubu nedá dopustit, jeho dětství tady formovala třeba i architektura. „Poruba je srandovní v tom, že v ní byly dvory. Tam se všechno odehrávalo. Úplně to připomínalo Stínadla z Rychlých šípů, sedělo se na klepaču a hrálo se na dotek. Každý obsadil branku a byla jenom jedna možnost kopnout do balonu,“ líčí malíř.

Poruba je pro něj hodně spojená s přírodou, kolem je Děhylov, loděnice, lesy, vřesinská strž, kde teď jezdí motorky. „Pátý obvod tehdy nestál, všude byly statky a pole, kam se chodilo na kvaky. Vypadaly jako cukrová třtina a krmila se tím prasata,“ vzpomíná Šípoš na své dětství.

Vedle příhod z dvorků se mu do paměti vryly specifické pachy Ostravy. Zejména z doby, kdy bydlel u chemičky v Mariánských Horách. „Bydleli jsme tam sedm let. Jednou takhle na návštěvu přijde máma a říká: Utíká vám plyn. Odpovídám: Ne, musíme zavřít okna, to je smrad z chemičky,“ vypráví malíř.

„Pach chemičky mi ale tolik nevadil jako slad z pivovaru. Voněl strašně protivně. Příjemný byl naopak pach asfaltu. Když se vylévala asfaltem hlavní třída v Porubě, jezdil tam pekelný vůz. Z něj se linul příjemný smrad. Térem vylévali cestu. Kamarád onehdy vzpomínal, jak na jednom dvoře jako kluci tavili olovo, no a my jsme zase tavili tér.“