Skip to main content

Karikaturista Václav Šípoš vystaví kresby s hudební tematikou

  • 04. září 2015

Perokresby, portréty a ilustrace karikaturisty Václava Šípoše ovládnou Galerii města Přerova od čtvrtku 8. září. Umělec do Přerova přijíždí mimo jiné také se souborem kreseb s hudební tematikou, pořízeným na ostravském kytarovém workshopu. Vernisáž v 17 hod bude předcházet slavnostnímu ukončení festivalu Hudební léto na hradbách a zahájení čtvrtého ročníku Blues nad Bečvou, o něž se postará anglický blues-rockový kytarista Will Johns v 19 hodin na outdoorovém pódiu nad řekou Bečvou.

Kreslíř a profesionální karikaturista Václav Šípoš také fotografuje a vytváří pro ostravské televizní studio animované vstupy k seriálům a pohádkám. „Jako karikaturista je Šípoš často k vidění na ulici nebo v kavárnách, preferuje kresbu naživo, nikoli podle fotografií. A jak přislíbil, nejinak tomu bude také na vernisáži, kde předvede rychlokresbu karikatury v přímém přenosu,“ zve na netradiční zahájení výstavy do městské galerie její vedoucí Lada Galová.

 Z devadesáti procent lidé chtějí podle Václava Šípoše nakreslit karikaturu podle dodané fotografie. „Ale já říkám, pardon, přátelé, když kreslím karikaturu, tak se musí jen podobat. Což vyplyne z osobního kontaktu, nikoli při obkreslování fotky,“ říká umělec, který byl nejprve zaměstnán jako výtvarník a fotograf, ale od roku 2001 je na volné noze a živí se výtvarnou činností a pořizováním karikatur. „Převážně to jsou portréty, které kreslím tuší, rozmývám vodou nebo používám akvarelové barvy. Kreslím nejraději perem, momentálně se věnuji i aktům a kreslení figur v ostravském ateliéru,“ dodává vystavovatel.  

Václav Šípoš má na svém kontě souborné i samostatné výstavy v tuzemsku i zahraničí. V Přerově budou jeho karikatury k vidění do 25. září. Ve čtvrtek 29. září je vystřídá expozice paličkovaných krajek přerovské autorky Jitky Hanákové, která bude Galerii města Přerova zdobit po celý říjen.